Afbouwen of met iets nieuws beginnen?

10 september 2018

Subsidie ontwikkeladviestraject 45+

Het liefst blijf ik ver weg van subsidies, formulieren en procedures. En toen belde Dorothé. Ze vertelde dat ze wil onderzoeken hoe ze haar laatste 10 jaar in het onderwijs wil vormgeven. “Ga ik rustig afbouwen en meer tijd maken voor andere dingen buiten het werk? Of wil ik nog iets nieuws aangaan?” Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en een afspraak snel gemaakt. 

Wie ben ik en wat past bij mij?

Dorothé (56) is leerkracht. We praten over haar kwaliteiten en drijfveren. Ik krijg prachtige en krachtige werkervaringen te horen. Dorothé merkt dat het haar goed doet om de tijd te nemen om zaken op een rij te zetten. Om een paar stappen terug te doen en in alle rust mét kundige begeleiding, tot de kern te komen van haarzelf. “In de gesprekken kwam ik erachter dat afbouwen helemaal niet bij me past, daar word ik niet blij van. Ik hou ervan om nieuwe dingen aan te gaan.” Dorothé heeft eerder dit jaar 4 maanden de directeur vervangen en dat is haar heel goed bevallen. 

Welke mogelijkheden heb ik?

Wil ik een stap zetten richting management of zijn er nog andere mogelijkheden die ik nu nog niet zie? “Het was zo fijn om breder te kijken en te zien dat er meer mogelijkheden zijn dan je denkt. Dat ik bijvoorbeeld ook 1 dag in de week in een andere setting zou kunnen gaan werken, bij een uitgever voor schoolboeken of bij de inspectie of als trainer voor collega’s in het onderwijs. Dat geeft veel relativering en tegelijkertijd kon ik toen ook beter kiezen voor wat ik echt wilde, namelijk doorgroeien naar een managementfunctie. Natuurlijk is dat ook een spannende stap, anderen zeggen: wat haal je je op je hals?”  

Beren op de weg.

“In de gesprekken met Lidia heb ik in een oefening met stoelen, vanuit verschillende perspectieven naar deze keuze gekeken. Daardoor kreeg ik niet alleen mijn gedachten op een rijtje, maar ook alle, soms tegenstrijdige gevoelens over mijn keuze. Ik ging de beren op de weg onderzoeken. Daardoor kon ik nog beter achter mijn keuze staan. Ik ben in gesprek gegaan met de HR manager en die ondersteunt mijn plan. Ik heb me aangemeld voor de kaderopleiding en start daar binnenkort mee.” 

Persoonlijk ontwikkeladvies

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een subsidie beschikbaar voor werknemers én ZZP-ers vanaf 45 jaar om hun loopbaan en situatie op de arbeidsmarkt in kaart te brengen. Met een persoonlijk ontwikkeladvies wil de minister 45-plussers stimuleren de regie over hun loopbaan te nemen en/of te houden. Hoe blijf je gezond, met plezier en met succes aan het werk?

De subsidieregeling loopt tot 1 juli 2020. De aanvraag van de subsidie doe ik samen met jou. 

Doen!

Doen!

“Ik kan iedereen aanraden om dit traject te doen bij Over de Noordzee. Het geeft een nieuwe boost aan je werk, ook als je besluit gewoon verder te gaan met wat je doet. Je voelt je snel op je gemak bij Lidia, je gaat terug naar wat je zelf belangrijk vindt en hoe je in elkaar zit. Dat is dan de basis waarmee je verder gaat en keuzes maakt voor je toekomst.”Wil je meer informatie bel of mail gerust: Lidiavanengeland@overdenoordzee.nl of 

06 22 21 20 42