Positieve gezondheid

26 februari 2018

De GGZ Oostbrabant is al enige jaren een fijne opdrachtgever. Ik heb veel workshops gegeven aan medewerkers die vanwege reorganisatie op zoek moesten naar een andere baan. De aandacht is echter steeds meer verschoven naar duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Mooi begrippen, maar hoe maak je dat concreet zodat medewerkers het gevoel hebben dat het ook daadwerkelijk over hen gaat? 

Zelfregie en veerkracht

 De aansprekende visie van Machteld Huber op gezondheid, positieve gezondheid zoals zij het noemt, heeft ons geïnspireerd. Zij is huisarts en in haar leven meermalen ernstig en langdurig ziek geweest. Deze ervaringen o.a. hebben haar gebracht tot een nieuwe definitie van gezondheid, waarin het niet de ziekte of handicap is, die centraal staat, maar de regie of zelfmanagement om hiermee te kunnen omgaan. In gesprek met allerlei doelgroepen waaronder patiënten, artsen en beleidsmakers, heeft ze 6 levensgebieden vastgesteld die tesamen een dynamisch veld vormen waarin ieder mens op zoek is naar een eigen balans. 

Hoe ziet jouw spinnenweb eruit? Hier kun meteen aan de slag!Met dit spinnenwebmodel gaan we in gesprek met medewerkers om naar hun eigen werkplezier en vitaliteit te kijken. Hoe ervaar je ieder levensgebied in je eigen leven en werk? Hoe scoor je jezelf op ieder levensgebied? Wat vind je van je score? Waar zie je een uitdaging? Hoe blijf je in balans? Wat is je voornemen? Hoe kun je elkaar als collega's helpen?

Wil je meer horen van Machteld Huber? In dit filmpje zie en hoor je haar over haar concept positieve gezondheid.