Job craften voor Heijmans!

23 juli 2018

Op uitnodiging van de Ondernemingsraad

Deze zomer hebben 14 enthousiaste medewerkers van Heijmans kennisgemaakt met job craften. 

We zitten, midden op het bedrijfsterrein in Rosmalen, met een divers gezelschap om tafel. Een dwarsdoorsnede van de organisatie bestaande uit o.a. een senior opleidingsadviseur, een HR manager, een service technicus, een accountmanager, OR-leden, een uitvoerder en voorman. De sociale commissie van de Ondernemingsraad heeft ons uitgenodigd om hun intentie in de notitie “Samenwerken aan Duurzame inzetbaarheid” praktisch vorm en inhoud te geven.

Duurzame inzetbaarheid voor ‘binnen’ en ‘buiten’

Wat ons opvalt is de open sfeer waarin met elkaar gedeeld wordt. Er wordt gesproken over ‘binnen’ en ‘buiten’. De medewerkers ‘buiten’ lopen vroeg of laat tegen fysieke beperkingen aan in hun werk. Hoe open durven ze hierover te zijn naar hun leidinggevende en/of collega’s? Gaat het om je veilig voelen om je zorgen te durven delen of wint de arbeidsmoraal en het verantwoordelijkheidsgvoel? Ook ‘binnen’ mogen sommige medewerkers best eens aan hun duurzame inzetbaarheid werken.

The proof of job crafting is in the …

Praten over… is één, zelf laten ervaren is voor ons, als trainers van de Jobcraftcompany een must. De deelnemers matchen hun eigen takenpakket met hun wensen, kwaliteiten en risico’s. Zo maakt ieder voor zichzelf heel praktisch visueel hoe het er in je eigen werk voor staat. Ieder krijgt inzichtelijk: Wat zijn de pareltjes in mijn werk en waar liggen mijn craftingskansen? In 2 groepen denken collega’s met elkaar mee over mogelijkheden in een energetische werkvorm met placemats op de grond waarop de woorden: context, relatie, taak en cognitie staan geschreven. Deze woorden staan voor de vier pijlers om te job craften. Deze pijlers noemen we, voor het gemak, knoppen en iedereen ervaart hoe het is om zelf aan de knoppen te draaien.

Hoofd, hart en handen

In de training doen we een appèl op de drie ‘H’s’: hoofd, hart en handen. In korte tijd ontstaat er diepgang, worden persoonlijke ervaringen gedeeld en gaan deelnemers als vanzelf nadenken over acties om hun eigen job mooier te maken. Eén deelnemer heeft ter plekke contact gezocht met haar leidinggevende om een issue aan te pakken. Met succes! Craften op de relatie noemen we dat.

Evaluatie

…kleine veranderingen in de functie kunnen al helpen
…het is belangrijk dat de leidinggevende en de medewerker het échte gesprek kunnen aangaan
…dat je het al in het ‘hier&nu’ op en in je eigen functie kan toepassen. Praktische tools.
…focus op eigen drijfveren, behoeftes en risico’s. Kijken naar brede mogelijkheden.
…zelf spiegel voorhouden in veilige omgeving.
Nieuwsgierig geworden wat job craften voor jou, je collega’s en jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op www.jobcraftcompany.nl