Een leuke baan zonder weg te gaan! Dat is job craften
Nieuwsgierig?
Neem contact op!

Job craften

Maak je werk uitdagender met job craften. 

Leuker werk, zonder van baan te veranderen… dat kan! Maak kennis met de techniek van het job craften (vrij vertaald: het bewerken of boetseren van je baan). Je ontdekt hoe je bepaalde onderdelen van je werk kunt aanpassen, zodat ze beter aansluiten bij je competenties en behoeften. Ik werk met 3 andere loopbaanprofessonials samen in de Jobcraftcompany.

Job craften is een techniek die iedereen in 3 dagdelen kan leren. Sessie 1 zorgt al  voor prachtige eye-openers en een persoonlijk craftings-experiment. In sessie 2 leer je een aantal craftingstechnieken, die meteen toepasbaar zijn. Daarna gaat je 4 weken craften. Met een voor- en nameting  kun je nog beter zien wat het je heeft opgeleverd. Sessie 3 zet de puntjes op de i, zodat je met zelfvertrouwen je stappen blijft zetten. 

Jobcraft technieken

Er zijn 16 jobcraftingstechnieken! Ga je investeren in de inhoud van je werk, in de samenwerkingsrelaties die je wilt of juist niet meer wilt, in de omgeving waarin je werkt of in hoe je over je werkt denkt? Ben je bijvoorbeeld het sterk in en krijg jij de meeste energie van beleidsmatige en strategische taken, probeer die taken dan ook groter te maken. Dat klinkt eenvoudig en je zult merken dat als je je eenmaal focust op wat je graag wilt, dat er dan ook kansen komen. Een van mijn coachklanten had veel plezier in het begeleiden van nieuwe collega-docenten. Hij werkte voor het management een voorstel uit, zodat hij zich meer kan ontwikkelen en profileren in de rol van mentor.

Maar je kunt ook investering in samenwerkingsrelaties. Een teamleider merkte dat ze weinig voeding haalde uit haar team alsook uit haar managementteam. Inspiratie was wel een belangrijke waarde voor haar om zich vitaal te blijven voelen. Na een jobcraftingssessie nam ze zich voor om op een congres dat ze ging bezoeken, te investeren in nieuwe contacten met het doel een intervisie groep op te richten. 

Job craften kan individueel of met een groep collega’s.

Een prachtig ontroerend voorbeeld van jobcraften!

Trainingen

De inspiratie voor deze training vond ik (in samenwerking met Gonja Hikspoors van Ikken coachen) in het boek Mooi Werk van Doornbosch/van Vuuren.

Inmiddels heb ik de training meer dan 15 keer gegeven aan medewerkers van GGZ Oostbrabant en Pluryn Nijmegen en in een train-de-trainerstraject bij beide organisaties overgedragen aan een interne trainer. Mooi Werk! is nu opgenomen in het intern opleidingsaanbod.