Inspiratie voor het leven!
Nieuwsgierig?
Neem contact op!

Inspiratie voor het leven

Boeken en films over het leven, om blij van te worden, van te leren en door te geven.

De film -de acht bergen- naar het boek van Paolo Cognetti

Een heerlijke langzame film waarin je kunt genieten van een levenslange vriendschap die zich afspeelt in de prachtige bergen van Aosta, waar Bruno en Pietro elkaar als kinderen leren kennen. Voor de een (Bruno) zijn de bergen in Aosta zijn thuis, de ander (Pietro) komt met zijn ouders vakantie vieren in het dorp. De vriendschap krijgt na een lange pauze weer vorm in het huis dat ze samen bouwen in de bergen. Als kijker zie je de rust en tevredenheid van de volwassen Bruno in zijn boerenbestaan op de berg en de worsteling en onrust van Pietro in zijn zoektocht naar wat dan ook? Maar het leven is onvoorspelbaar en als de omstandigheden van Bruno veranderen, weet hij niet meer stand te houden in de besneeuwde bergen die ook verwoestend zijn. Pietro ontdekt een oude landkaart waar zijn vader zijn wandeltochten met Bruno heeft gemarkeerd. Pietro gaat de tochten nalopen en kleurt deze op de landkaart in. De bergen helen zijn zielspijn. Een mooi verhaal over tegenpolen, over het lot en toeval en keuzes die gemaakt worden.   

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry / Rachel Joyce 

Harold Fry is een 65 jarige man die een kaart gaat posten voor een voormalige collega, Queenie, die ernstig ziek is. Harolds leven is saai en zijn relatie nog saaier. Onderweg naar de brievenbus besluit hij de kaart zelf te gaan brengen. Met zijn tocht hoopt hij Queenie in leven te houden, maar de grootste confrontatie is zijn eigen leven. Alle emoties komen voorbij, het enige constante is zijn ene voet voor zijn andere. Zijn tocht blijft niet onopgemerkt en ook daarmee dealt hij. Langzaam vindt hij zijn levenslust weer terug.


Wat is het advies van je held?

Als je het zelf soms niet meer weet, dan heb je vast wel een held, die je er door heen kan helpen. Voor Eric in de film Looking for Eric, is dat de voetballer Eric Cantona. Deze ontpopt zich als oudere broer en coach, die Eric allerlei adviezen geeft en hem uiteindelijk door een turbulente periode in zijn leven helpt.

In de trailer zie je hoe dat gebeurt.


Spring!

Soms werken halve maatregelen niet. Dan is een beetje anders niet genoeg. Dan is het tijd om te springen. In dit boekje van Reina Janssen staat dat proces beschreven in een aantal stappen. Het start met de struggle die je ervaart in je werk en hoe je daarna in beweging komt en jezelf en de wereld weer opnieuw gaat ontdekken. Het gaat vooral ook over hoe je trouw blijft aan jezelf terwijl je het bekende loslaat en de onzekerheid tegemoet gaat. Heel fijn dat er 15 ervaringen staan beschreven van 'echte' mensen, die zijn gesprongen en goed zijn terechtgekomen. 

Dit zijn wij!

Niet alleen een boeiend boek maar ook heel mooi vormgegeven. Het is geschreven voor professionele gesprekspartners maar evenzeer voor hun klanten, coachées of cliënten. Het gaat namelijk over het gesprek als ontmoeting, waarbij er sprake is van een gezamenlijke verantwoordelijkheid. In het boek worden veel voorbeelden uitgewerkt waarin de theorie wordt toegepast, waardoor het makkelijk leest. Tussendoor staan vragen die je aan het denken zetten en de uitstapjes naar films en kunst zorgen voor frisse nieuwe invalshoeken. De schrijver Lieuwe Koopmans schrijft in deze blog over zijn boek.


De 10 tips voor vitaliteit

Handzame boekjes zijn het, van het ICM met 10 tips voor ontwikkelen van je talent, succesvol communiceren én voor vitaliteit. Ik las de 10 tips voor vitaliteit en tip 6 was het haakje waarachter ik bleef hangen. Durf offline te zijn. Het blijkt dat het stofje dopamine, dat wordt aangemaakt in de hersenen, je motiveert op steeds op zoek te gaan naar bevrediging...door bijvoorbeeld om de 5 minuten je mobiele telefoon te checken of er weer iets is gebeurd. De dopamine cirkel! Dus ik kan er niks aan doen, het is gewoon een fysieke aangelegenheid? Ja dat is. Toch geeft het veel onrust en een continu gevoel van opgejaagd zijn. Ik lees dat ik op smartphone-dieet kan gaan. Daarvoor moet ik bewuste keuzes maken en dat vraagt discipline. Haal de apps van je telefoon die je toch nooit gebruikt. Stop de push berichten en de geluiden dat er een e-mail, sms of whatsapp is binnengekomen. Kleine acties, groot resultaat. En de ultieme uitdaging, laat je mobiele telefoon een dag thuis! Ik weet het al, het is even wennen en daarna geeft het vooral rust.

Ja maar…omdenken - Berthold Gunther

Een heerlijk boekje om in te bladeren. Het zet je geheid op het verkeerde been en dat is juist zo leuk. Je hersenen worden wakker geschud en je gaat anders naar jezelf en anderen kijken. Een paar hele mooie uitspraken:

As good as it gets 

Geweldig om te zien hoe de neuroot Jack Nicholson het voor elkaar krijgt om zijn talloze patronen te doorbreken. Waarom al die moeite? Omdat hij niets liever wil dan de aandacht krijgen van zijn vaste serveerster Carol. Dat doet hij charmant en wilskrachtig. 

Mocht je fan zijn van Jack Nicholson dan kun je meteen door naar de Bucket List, waarin hij wederom een uiterst onaangenaam en zeer welgesteld heerschap speelt naast de zachtmoedige Morgan Freeman. Subtiel en onvermijdelijk wordt duidelijk dat niet rijkdom maar juist vriendschap geluk brengt.


Neem een geit - Claudia de Breij

Waarom steeds opnieuw het wiel uitvinden als we kunnen leren van anderen.  Claudia interviewt een tiental bekende Nederlanders over levensvragen. Met humor en een stevig portie relativeringsvermogen schrijft ze over werk, relaties, dood, liefde, kortom alles wat we tegenkomen op ons levenspad. Echt een boek voor op het nachtkastje.

Ontdek je sterke punten – Marcus Buckingham

Als je het boek koopt, vindt je achterin een code waarmee je online de vragenlijst kunt maken. Jouw sterkste punten komen dan naar boven. Die vergeet je nooit meer. In het filmpje van hockey coach Marc Lammers maakt hij duidelijk hoe belangrijk het is om je juist te focussen op je sterke punten in plaats van op wat je niet goed kunt. Hoe makkelijk wil je het hebben?


De 7 effectieve eigenschappen van leiderschap – Stephen R. Covey

Hoe oud is dit boek al? Het is al aan zijn 68e druk toe! Miljoenen mensen hebben het gelezen. En terecht! De eerste hoofdstukken maakten de meeste indruk op me. Nog steeds maak ik minimaal 1 keer per jaar, geïnspireerd door dit boek, de balans weer op van de afgelopen tijd en maak ik voornemens voor de komende tijd. Vaak op de achterkant van een bierviltje.

Shawshank Redemption 

Naar een kort verhaal van Stephen King. De film gaat over hoe je een nieuw begin kunt maken, waar je ook bent. In dit geval....in de gevangenis. Met enorm doorzettingsvermogen, inventiviteit en de juiste contacten, weet Tim Robbins te ontsnappen. Natuurlijk heeft hij ook gezorgd voor een mooi kapitaaltje om van zijn vrijheid te genieten op een zonnig eiland.