Persoonlijke ontwikkeling om het beste uit jezelf te halen.

Persoonlijke ontwikkeling

Positieve psychologie

Krachtgerichte coaching is een methodiek vanuit de positieve psychologie, een stroming die de laatste jaren steeds meer van zich laat horen als we het hebben over persoonlijke ontwikkeling. We zijn zo gewend om te kijken naar wat er niet goed gaat, naar waar je last van hebt, naar dat het altijd beter, sneller en meer kan. Dan slaan we een hele belangrijke stap over, namelijk dat wat er al is, dat wat je al kunt, van nature, waar je al goed in bent. Al die kwaliteiten die je al gratis en voor niks hebt. Je bent er zo aan gewend dat je het zelf niet eens ziet, je vindt het ook helemaal niet bijzonder, zo ben je nu eenmaal. 

Persoonlijke ontwikkeling

Met krachtgerichte coaching werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en ga je zien wat jouw kernkwaliteiten zijn en hoe je deze steeds weer kunt inzetten om te bereiken wat je wilt. Hoe kun jij positief het verschil maken in de wereld om je heen, privé maar ook in je werk. Wat is jouw unieke bijdrage, waarin excelleer je en hoe geef je dat vorm in je doen en laten? 

Krachtgerichte coaching

Krachtgerichte coaching leidt tot daadwerkelijke veranderingen in gedrag, diepgaand en duurzaam. De 3 belangrijkste uitgangspunten zijn:

1. De focus ligt op kwaliteiten en kracht.

2. We staan stil bij denken, voelen én willen.

3. Welke belemmeringen brengen je uit je kracht en balans?

Wil je meer lezen over deze doeltreffende coachingsmethodiek? Hier vind je een artikel Fred Korthagen waarin hij de 3 uitgangspunten die hierboven staan toelicht. 

Saskia

Soms loopt de stress zo hoog op, dat ze er niet meer los van kan komen en het haar dag en nacht beheerst. Saskia werkt als adviseur in de onderwijssector. Ze heeft verschillende opdrachtgevers en iedere keer ervaart ze dat ze zich weer moet bewijzen en niet mag teleurstellen. Uiteindelijk gaat het altijd goed, en lopen alle opdrachtgevers weg met haar. Saskia wil haar stress leren hanteren, ze weet rationeel dat het niet nodig is, maar het lijkt wel alsof ze niet zonder kan, zoals ze zelf zegt. 

Tijdens de coaching heeft Saskia in de ruimte 2 plekken aangewezen: de ideale plek, waar ze in haar kracht is en zich fijn voelt. De stress plek, waar ze niet meer weet wat te doen en zich diep ongelukkig voelt. Als ze op de ideale plek staat leeft ze zich in in hoe ze graag zou willen zijn voor een nieuwe opdracht. Haar kwaliteiten komen naar boven: aandachtig, analytisch, doelgericht. Ze vertelt daarover en voelt zich vol vertrouwen, nieuwsgierig en met een dosis gezonde spanning. Ze weet dat ze goed voorbereid naar haar nieuwe opdracht gaat en dat geeft rust. Als coach zie ik de ontspanning en zelfs zie ik een blije Saskia, die er zin in heeft. Op de stress plek staat een hele andere Saskia. Het lijkt alsof ze kleiner wordt, haar gezicht verstrakt en ze voelt een knoop in haar maag. Negatieve gedachten zoals: ik kan dit niet, ik val door de mand, nemen bezit van haar en ze wil het liefst onderduiken. Hoe komt het dat er niets meer te zien is van haar kwaliteiten? Ze keert zich naar binnen en daarmee belemmert ze haar persoonlijke ontwikkeling. Dit patroon herkent Saskia en als een film ziet ze een aantal situaties voor zich waar dit gebeurde. Is dit wat je wilt? Op dat moment realiseert Saskia zich dat ze een keuze heeft om in haar kracht te gaan staan of in de belemmering. 

In het vervolg van het gesprek gaat Saskia met beide 'state of beings' verder aan de slag en langzaam voelt ze dat ze zelf iets te zeggen heeft over wat ze denkt en voelt. Ze herkent de hardnekkigheid van haar patroon maar verlangt er naar om dit ook los te laten. Het begin van de verandering is gemaakt.